COLL-LECLERC - HABITATGES A PARDINYES


Situación: Vicenç Ximenis nº 5, Lleida, 25 
Obra: 2009
Autores: Jaime Coll - Judith Leclerc
http://www.coll-leclerc.com/
Otros técnicos: Narcis Font, Cristian Vivas, Guillen Gonzalez, Gustavo Crespo, Jordi Carbonell, Naxal Arquitectura SLP, Angela Vidal
Promotor: INCASOL
Contratista: OBRUM

Premio de Vivienda Social de Cataluña 2009


Memòria:
Com a resposta a les condicions del solar i als criteris de sostenibilitat especificats en el programa (una hora d' assolellament entre les 10:00 i 14:00 en el solstici d'hivern pel 91% dels habitatges), la proposta planteja un sol edifici (un sol vestíbul i escala), format per dos blocs A i B, amb vestíbul i escala comú, accés per passarel•la i 44 habitatges (11 per planta) que resulten d'una mateixa tipologia, però que canvia segons el bloc (gira 180º segons l'orientació, bloc A o B) i segons l'alçada (d'una planta a l'altre s'aplica una simetria especular). 

L'habitatge tipus de 60 m2 (5,65x11,80) i dos dormitoris, passant amb accés per passarel•la, té una distribució que permet adaptar l'interior segons l'usuari (edat i nombre de persones), segons l'orientació desitjada (intercanviar la sala pel menjador segons es desitgi carrer o pati, en hivern o a l'estiu). També es poden intercanviar els dormitoris o transformar-los en estudis. 

L'habitatge s'obre a l'exterior (carrer i passera d'accés) per dos porxos oberts a les dues façanes, que es poden tancar totalment. Són espais de transició (no volíem terrasses) que apropen les condicions de relació amb l'exterior a les d'un habitatge unifamiliar, accedint per portes corredisses d'alumini. Per tant tot l'habitatge s'obre o tanca a l'exterior per 2 forats en façana, guanyant en control climàtic, control de visuals i seguretat. 

L'aspecte exterior és el d'un bloc rotund, perforat per un pattern de forats que alterna un joc de ple/buit amb franges de xapa ondulada horitzontal i vertical, un teixit metàl•lic que amb d'incidència del sol va transformat l'aspecte de la façana al llarg del dia i de l'any. Varietat i ambigüitat que evita la monotonia típica dels blocs de la nova perifèria construïda. 


Fotografies:











Plànols:





No hay comentarios:

Publicar un comentario